Srpski Mania forum o YuGiOh-u!

Srpski Mania forum o YuGiOh-u!
 
HomePortalCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share
 

 pravila igre

Go down 
AuthorMessage
Phoenix Gearfired
Admin
Phoenix Gearfired

Posts : 53
Join date : 2010-02-15

pravila igre Empty
PostSubject: pravila igre   pravila igre I_icon_minitimeTue Feb 16, 2010 1:15 pm

Yu-Gi-Oh je Trading Card igra nastala prema istoimenom animiranom filmu. Yu-Gi-Oh! je priča o Yugiju i prijateljima uhvaćenima u igračkoj groznici koja je uhvatila celu naciju. U igri se sukobljavaju različita mistična stvorenja i bore se u magičnim dvobojima na pomičnom bojnom polju prepunom zamki. Kada se prašina bitke slegne, samo jedan može biti Yu-Gi-Oh!, Kralj Igara

KRATKA PRAVILA I OBJAŠNJENJA

U Yu-Gi-Oh kartaškoj igri dva igrača se sreću u borbi koja se sastoji iz tri dvoboja. U igri učestvuju čudovišta (monsters) podeljena na razlićite tipove, svaki od njih sa svojim prednostima i manama. Igrači mogu još da koriste magične karte (Magic/Spell cards), postavljaju zamke (Trap cards) , menjaju borbeni teren (Duel Field), čak mogu i da kombinuju dva čudovišta u jedno. Potrebno je mnogo iskustva, sreće i strategije da bi se pobedio protivnik.

CILJ IGRE
Jedan Yu-Gi-Oh! meč sastoji se iz 3 dvoboja. Svaki dvoboj može završiti pobedom, porazom ili nerešenim rezultatom. Cilj igre je naravno pobediti svog protivnika. Pobednik meča je igrač koji:
- ima više dobijenih dvoboja
Nerešeno se proglašava ako su rezultati 3 dvoboja
- 1 pobeda, 1 poraz, 1 nerešeno
ili
- 3 nerešena dvoboja

KAKO POBEDITI U DUELU
Rezultat dvoboja određuje se prema sledećim službenim pravilima:
- svaki igrač započinje dvoboj sa 8000 životnih poena (life-points)
- život se smanjuje kao rezultat računanja štete posle borbe. Ukoliko smanjiš protivnikov život na 0, pobedio si!
- ukoliko ti i tvoj protivnik istovremeno padnete na 0 života, dvoboj se proglašava nerešenim (draw).
- ukoliko deck bilo kog od igrača tokom dvoboja ostane bez karata, prvi igrač koji više ne može vući kartu gubi dvoboj.
- ukoliko u bilo kojem trenutku tokom dvoboja u ruci držiš sve sledeće karte, automatski pobeđuješ u tom dvoboju:
-Right Leg of The Forbidden One
-Left Leg of The Forbidden One
-Right Arm of The Forbidden One
-Left Leg of The Forbidden One
-Exodia The Forbidden One

Napomena: Ti i tvoj protivnik možete igrati meč u neku od karata koju ste prethodno izdvojili i odredili kao ulog. To će borbu svakako učiniti zanimljivijom ali ovo nemoj činiti ukoliko nemaš više od 40 karata u decku. I imaj u vidu staru izreku: „Nemoj se kladiti u nešto što nisi spreman da izgubiš.“

ZAPOčINJANJE BORBE
- deck koji koristiš za borbu mora sadržati najmanje 40 karata. Nasuprot minimalnom limitu deck može sadržati koliko god karti želiš.
- uz deck koji koristiš u dvoboju, možeš imati i 15 karata u posebnom decku koji se zove side-deck.
- iz side-decka ne možeš da vučeš karte tokom dvoboja. On služi da bi između dvoboja, po želji, menjao karte sa glavnim deckom u cilju promene strategije. Nakon menjanja karata glavni deck mora imati isti broj karata kao i kada si započeo meč. Side-deck mora sadržati tačno 15 karata.
- fusion deck služi za čuvanje Fusion (kombinovanih) čudovišta i ne ubraja se u limit od 40 karata glavnog decka.

Napomena: U svim mečevima, deck i side-deck zajedno ne smeju sadržati više od 3 kopije bilo koje karte.
Početak dvoboja:
- svaki dvoboj počinje mešanjem karata deck-a, a protivnik ga seče.
- ukoliko vam je ovo prvi dvoboj u meču, odlučite ko kreće prvi bacanjem novčića. Onaj ko pobedi u bacanju novčića ima pravo odlučiti želi li igrati prvi ili drugi. Ukoliko je dvoboj nerešen, baca se novčić kako bi se ustanovilo ko kreće prvi u sledećem dvoboju.
- svaki igrač vuče 5 karata sa vrha svog decka. Kada su svi povukli početnih 5 karata, dvoboj može da počne.

Napomena: Tvoj protivnik sme da zna sadržaj tvog groblja i broj karti u rukama.
IZRAZI TOKOM IGRE
Activate – Kada koristiš efekt Magic/Spell karte, Trap karte ili efekt karte čudovišta, ti “aktiviraš” efekt karte. Aktiviranje karte se odmah izvršava.
Set – čin stavljanja karte licem prema dole u polje igranja naziva se “Set”. Efekt Set karte se ne aktivira odmah. Isto tako, Set karta čudovišta se ne smatra prizvanom sve dok je ne okreneš licem prema gore. Set karta čudovišta mora se postaviti VODORAVNO u obrambenom položaju, licem prema dole (karte čudovišta prizvane normalno postavljaju se VERTIKALNO u napadačkom položaju, licem prema gore). Set Magic i Trap karte se postavljaju vodoravno na polje igranja.
Destroyed – Uništene karte odlaze na groblje (Graveyard), koje se nalazi kraj vašeg decka za igranje.

VRSTE KARATA

KARTE čUDOVIšTA
Najjednostavnija upotreba čudovišta je da napadaju tvog protivnika. Snaga čudovišta označena je brojem zvezdica (level) gore desno na karti. Njegov napad (ATK) i odbrana (DEF) nalaze se u donjem desnom uglu. Isto tako, zapamtite da tekst na karti koji je napisan ukoso nema nikakvog uticaja na igru. Karte čudovišta su žUTE boje.
FUSION (KOMBINOVANA) čUDOVIšTA
Ako imaš kartu "Polymerizaton" i Monster-e potrebne za stvaranje kombinovanog čudovišta, na borbenom tereni ili u ruci, možeš izvesti kombinovanje kao specijalno prizivanje (Special Summon) aktivirajući kartu "Polymerization". Tada kombinovano čudovište (Fusion Monster) iz Fusion Deck-a stavljaš na borbeni teren (licem okrenutim prema gore) u napadačku (vertikalnu) ili odbrambenu (horizontalnu) poziciju. Dva (ili više) čudovišta koja su iskorišćena za kombinovanje, kao i karta "Polymerization" se bacaju na groblje.

OBREDNA (RITUAL) čUDOVIšTA
Ako imaš obredno čudovište i određenu obrednu kartu (za to čudovište), na borbenom terenu ili u ruci, kao i potrebna čudovišta za žrtvovanje (Tribute), možeš izvesti obred kao specijalno prizivanje (Special Summon) aktivirajući obrednu kartu. Prati instrukcije ištampane na toj karti. čudovišta koja su iskorištena za žrtvovanje, kao i obredna karta su uništena.

EFEKT MONSTER KARTE
Karte koje izazivaju magične efekte na kartama čudovišta nazivaju se efekt karte. Efekt karte su NARANDžASTE boje.
EFEKT FLIP KARTE
Efekt ove vrste karte čudovišta se događa kada okreneš kartu koja je licem prema dole licem prema gore. Efekt ove karte se događa čak i ako je karta okrenuta kao rezultat magic ili trap karte, ili efekta neke druge karte čudovišta. Ukoliko je Flip čudovište uništeno nakon okretanja, njegov Flip efekt se dešava pre nego što je karta uništena.
Ostali efekti uglavnom su aktivni dok je karta čudovišta okrenuta licem prema gore i nalazi se u igri. Za bolje razumevanje određenog efekta, sledite uputstva na karti.

Napomena: Ako je Flip Effect čudovište prizvano Normal Summon-om umesto Set-om njegov efekat se NE aktivira.

MAGIC/SPELL KARTE
Postoje različiti tipovi Magic/Spell karata. One mogu biti aktivirane ili setovane tokom tvoje Main faze. Jedini izuzetak ovog pravila su Quick-Play Magic karte. Magic karte su ZELENE boje. Jednom kada aktiviraš Magic kartu, nakon što se dogodi njen efekat, ona je uništena. Osim ako se radi o Equip, Field ili karti sa Continous ikonom, u tom slučaju karta ostaje na polju.

Napomena: Magic karte su isto što i Spell karte, razlikuju se samo po mestu proizvodnje, i obe vrste su legalne na turnirima.
EQUIP MAGIC/SPELL KARTE - naoružavanje čudovišta
Equip Magic karte ostaju u igri, i omogućuju ti da pojačaš određenu vrstu čudovišta u igri. Equip Magic karte možeš igrati samo na čudovišta okrenuta licem prema gore, nezavisno jesu li tvoja ili protivnivnikova. Kad odigraš ovu vrstu karte, postavi je tako da se nalazi jednim delom ispod čudovišta kojeg želiš opremiti ovom vrstom karte.

FIELD MAGIC/SPELL KARTE
Field Magic karte ostaju u igri, i one “menjaju” mesto na kojem se odvija dvoboj, daju razne dodatne sposobnosti određenim vrstama čudovišta, ili oslabljuju druge vrste čudovišta. Njih postavljaš u Field Magic zonu na podlozi za igru. U igri se istovremeno može nalaziti samo jedna Field Magic karta. Ukoliko staviš Field Magic kartu u igru, ne možeš staviti novu, dok protivnik ne stavi svoju (i time pošalje tvoju Field Magic kartu u graveyard, budući da – kako smo već rekli – samo jedna može biti u igri), ili ukoliko sam ne uništiš svoju Field Magic kartu efektom tvojih karata.

TRAP KARTE
Ove karte možeš postaviti (Set) na polje, i aktivirati ih u bilo koje vreme nakon početka sledećeg poteza, ukoliko su uslovi za aktiviranje Trap karte ispunjeni. Trap karte su LJUBIčASTE boje. Nakon što aktiviraš Trap karte one su uništene, osim ako se radi o karti sa Continous ikonom (karta sa nastavljajućim dejstvom).

FAZE IGRANJA

Potez – Igranje dvoboja sastoji se od naizmeničnih poteza. Svaki igračev potez se sastoji od 6 faza igranja.
Faza – Faze određuju koje se akcije smeju igrati tokom poteza igrača.
Step – Podkategorija faze, koristi se samo tokom borbe.

A. DRAW FAZA
Tokom ove faze, moraš vući jednu kartu sa vrha svog Decka. Ukoliko igrač nema karata u Decku i ne može vući kartu, proglašava se gubitnikom dvoboja.

B. STANDBY FAZA
Ukoliko u igri (na polju) imate karte na kojima je navedeno da se koriste tokom ove faze, onda ih morate ikoristiti u ovoj fazi, dakle pre ulaska u Main fazu.

C. MAIN FAZA 1
Tokom ove faze možeš odigrati:
- Normal Summon ili Set jedne Monster karte
- aktivirati ili postaviti (Set) Magic karte
- postaviti (Set) Trap karte
Zapamtite da ne smete preći granicu od pet karata u Monster Card Zone ili Magic & Trap Card Zone. Tokom ove faze, možete promeniti Attack ili Defense položaj karata čudovišta stavljenih u igru tokom prošlog poteza. Položaj jedne karte tokom tvog poteza se sme promeniti samo jednom, i to tokom Main faze 1 ili Main faze 2. Ne smeš promeniti Battle položaj (Attack ili Defense) karte koju si odigrao u istom potezu. Na kraju Main faze 1 odlučuješ hoćeš li krenuti u Battle fazu, ili End fazu. Igrač koji započinje igru ne može ući u Battle fazu u svom prvom potezu, ali to može učiniti igrač koji igra drugi.

Summon ili Set karte čudovišta
U toku obe Main faze imaš pravo samo jednom da prizoveš ili setuješ čudovište.
Da prizoveš (Summon) kartu čudovišta, izaberi kartu čudovišta iz tvoje ruke, i stavi je licem prema gore vertikalno (Attack position) na otvoreno Monster card mesto na tvojoj strani polja. Ukoliko želiš postaviti (Set) kartu čudovišta, izaberi Monster kartu iz tvoje ruke, i stavi je licem prema dole vodoravno (Defense position) na otvoreno Monster card mesto na tvojoj strani polja.

Normal Summon
Prizivanje čudovišta bez upotrebe efekta drugih karata zove se Normal Summon (normalno prizivanje). Tokom tvog poteza, možeš iskoristiti samo jedan Normal Summon. Postavljanje tvojih čudovišta (Set) licem prema dole u Defense position nije Normal Summon.

Ukoliko prizivaš čudovišta Levela 5 ili više (broj zvjezdica u gornjem desnom uglu), moraš žrtvovati jedno ili više čudovište u igri kao Tribute. Ukoliko želiš prizvati čudovište 5. ili 6. Levela, moraš žrtvovati jedno čudovište, a ukoliko želiš prizvati čudovište Levela 7 ili više, moraš žrtvovati dva čudovišta. Moraš žrtvovati čudovišta čak i ako Level 5 (ili više) čudovište postavljaš (Set) u igru.

Flip Summon
Menjanje položaja, iz vodoravnog licem prema dole Defense položaja u Attack položaj vertikalno licem prema gore, zove se flip. Karti čudovišta koju si postavio u Defense položaj ne možeš promeniti položaj u istom potezu. No, promena položaja (Flip) se ne računa kao Normal Summon, tako da možeš normalno prizvati čudovište tokom svog poteza, i upotrebiti jedan ili više Flip Summona na čudovištima koje si postavio u igru u prieđašnjim potezima.

Special Summon - posebno prizivanje
Kada ti Magic, Trap ili Monster Effect karte omoguće da prizoveš čudovište, to prizivanje se zove Special Summon. Special Summon se ne računa kao Normal Summon, i možeš ga izvesti koliko god puta ti karte koje ga omogućavaju dopuštaju.

Aktiviranje i Postavljanje Magic & Trap karata
Za razliku od karata čudovišta, Magic/Spell i Trap karata možeš uvesti u igru koliko god želiš, pod uslovom da imaš mesta u Magic & Trap zoni igranja. Equip Magic karte se isto računaju kao da zauzimaju mesto u Magic & Trap zoni igranja. Magic karta može biti aktivirana (licem prema gore) ili Set licem prema dole. Kada je Magic karta okrenuta licem prema gore, automatski je aktivirana. Trap karte se postavljaju u igru licem prema dole (Set). Za korišćenje Magic i Trap karata, koristite uputstva na njima.

Napomena: Određene Magic i Trap karte ti daju kontrolu nad protivnikovim čudovištem. Kada se ovo dogodi to čudovište premeštaš u svoje polje. Ako preuzimaš kontrolu nad čudovištem koje je bilo okrenuto licem dole, a uz to ima flip efekat, taj efekat se odmah dešava i to u tvoju korist.

D. BATTLE FAZA

Start Step
Objavi da ulaziš u Battle Fazu. Ti i tvoj protivnik možete igrati Quick Play Magic i/ili Trap karte.

Battle Step
Izaberi jedno čudovište s kojim nameravaš napadati, i izaberi jedno protivničko čudovište koje želiš napasti. Ti i tvoj protivnik možete igrati Quick Play Magic i/ili Trap karte.

Damage Step
Izračunaj štetu koju čine čudovišta koja si odredio. Ukoliko čudovište ima Flip Effect, njegov efekt se dešava nakon računanja štete. Efekt ne može delovati na monstere koji su već uništeni. Tokom Damage stepa, dozvoljeno je igranje samo Quick Play Magic i Trap karata koje menjaju napad (ATK) ili odbranu (DEF) određenog čudovišta. Te karte se mogu igrati samo pre izračunavanja štete.

End Step
Reši sve borbe ponavljajući Battle i Damage step koliko god puta je potrebno, i tada najavi tvoj kraj End Step Battle faze. Ti i tvoj protivnik možete igrati Quick Play Magic i/ili Trap karte.

Napomena: Svako čudovište može napasti samo jednom tokom poteza. Jednom kada čudovište napadne, ne možeš ga promeniti u Defense položaj u istom potezu.

IZRAčUNAVANJE šTETE

Imaj u vidu, odbrambeni položaj = vodoravno, napadački položaj = vertikalno.
1. Kada je protivničko čudovište u Attack položaju
Kada je protivnički monster u Attack položaju (licem prema gore vertikalno), uporedi Attack (ATK) oba čudovišta: - Napadačevi ATK bodovi > Protivnički ATK bodovi
Protivničko čudovište je uništeno. Oduzmi ATK bodove protivničkog čudovišta od ATK bodova čudovišta koje je napalo. Razlika se oduzima od broja protivnikovih životnih poena.
- Napadačevi ATK bodovi = Protivnički ATK bodovi
Oba čudovišta su uništena. Niko ne gubi život.
- Napadačevi ATK bodovi < Protivnički ATK bodovi
Napadačevo čudovište je uništeno. Oduzmi ATK bodove čudovišta koje je napalo od ATK bodova protivničkog čudovišta. Razlika se oduzima od života igrača čije je čudovište napalo.

2. Kada je protivničko čudovište u Defense položaju
Kada je protivnički monster u Defense položaju (licem dole vodoravno), uporedi Attack (ATK) sa Defense (DEF) protivničkog monstera:
- Napadačevi ATK bodovi > Protivnički DEF bodovi
Protivničko čudovište je uništeno. Niko ne gubi život.
- Napadačevi ATK bodovi = Protivnički DEF bodovi
Ni jedno čudovište nije uništeno. Niko ne gubi život.
- Napadačevi ATK bodovi < Protivnički DEF bodovi
Ni jedno čudovište nije uništeno. Oduzmi ATK bodove čudovišta koje je napalo od DEF bodova protivničkog čudovišta. Razlika se oduzima od života igrača čije je čudovište napalo.

Ukoliko protivnik nema karata čudovišta na polju, tvoja čudovišta čine direktnu štetu protivničkom igraču. Puni iznos ATK bodova napadajućih čudovišta oduzima se od ukupnog broja protivnikovih životnih poena.

E. MAIN FAZA 2

Nakon što se Battle faza završi, ulaziš u Main fazu 2. Kao i u Main fazi 1, možeš igrati karte čudovišta, Magic i/ili Trap karte. Zapamti da je dozvoljeno menjati Attack i Defense položaj čudovišta i normalno prizvati ili setovati čudovište samo jednom po potezu. Isto tako, zapamti da ne smeš preći granicu od 5 karata u Monster Card zoni ili Magic&Trap Card zoni.

F. END FAZA
Najavi kraj tvog poteza. Ukoliko u ruci imaš više od 6 karata, odloži karte po tvom izboru u Graveyard tako da imaš samo 6 karata u ruci. Protivnik tada započinje svoj potez sa svojom Draw fazom.
Back to top Go down
View user profile
 
pravila igre
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Srpski Mania forum o YuGiOh-u! :: YuGiOh :: YuGiOh Uopsteno-
Jump to: